Our Latest Custom Homes

KAN_0486

Welcome inside one of our most recently completed custom homes. Located in the Vacaville hills this home is surrounded by breath taking views and was designed to not only maximize the vistas but to be functional and comfortable. Everything was taken into consideration during the design process of this home. The owners relocated to Vacaville to be closer to family but also wanted to enjoy the moderate climate. Their goal was to have more storage and land to create privacy and maintain a peaceful atmosphere, but they also wanted less square footage than their previous home in order to make up-keep easier and be more efficient. So from the location of the garage to the placement of the windows every inch of this home was designed to be 100% what the client wanted and needed.

KAN_0442

One of the most important concepts in designing this home was that we were downsizing square footage for the owners- not storage and accessibility. Excess space needed to be discarded without sacrificing personality and purpose with it. With this in mind we designed an open airy floor plan that felt large but still designated purpose.

KAN_0455

The front door opens up immediately into a living area, but by creating some spacial symmetry, we managed to create a music room and dining room before you’ve even made it past the entry way.  We accomplished this by using a combination of wood floors to connect the kitchen to the dining room, tile in the entry way, and carpet in the music room along with a smartly placed pair of french doors. By breaking up the literal flooring it gave us the freedom to divvy up a large space and turn it into several smaller spaces without making it feel cramped or confusing. Every room has it’s purpose.

KAN_0454Moving in to the living and Kitchen area, we used the bar to create a separation of space without building walls. When paired with the pendant lights hanging above the bar we were able to create spacial awareness without closing anything off. This keeps the flow open and allows for the abundant light to pour in from all angles while also still providing the storage and counter space desired in the kitchen. The hard wood floor runs concurrently through the living, kitchen and dining rooms as well as the hall ways to create a natural flow throughout the house.

 

KAN_0437

The breakfast nook is one of our favorite features because it’s a great example of how we designed the home to bring the natural light and beauty in. As was mentioned, the windows let in the natural light from outside, but they also look out on the land that first attracted our clients to this location in the first place. Custom homes should always be built to highlight the positive qualities of the location. What good is it building a home for the views if you’re going to end up looking at your neighbors yard, or a storage area?

KAN_0458

A lot of attention went into the smaller details as well. All of the fixtures, lighting, hardware, paint colors, cabinetry, and materials were selected to create a consistent atmosphere throughout the home. Warm colors and earth tones were very popular with the owners so we sought to incorporate them every where we could.

KAN_0483Moving around to the pack of the house, this porch was built to frame the same amazing view the breakfast nook looks out on. Because of the location, summers do get up into the triple digits, so we worked to build a patio that would stay cool and protected from the elements without hindering the view. There’s also a walkway that wraps around the entire property, which is useful in the country for staying out of the mud during the rainy season.

 

Full House EditThe same consideration led to the design of the garage. The walk way that wraps around the house connects to a breezeway between the main house and the garage. This area makes a great shady space for the dog. It protects him from the elements while also keeping his house and toys out of sight. Creating a breezeway here also solved the issue of unloading vehicles in the rain. It’s position in relation to the house provides privacy and function without hiding the view, and also will help to keep things cool in the summertime. The garage is also large in comparison to the main house. This goes back to the original idea that the owners wanted more storage and function with less upkeep. By smartly positioning the garage and home within the lot all of these things were achieved, the location was used to its full potential, and the owners have themselves a brand new completely custom home that fits their needs.